Σελίδες

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

ΒΟΛΕΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ.



Πηγή: Ελευθεροτυπία.

Για διαχρονικές ευθύνες της εκτελεστικής εξουσίας, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), αρεοπαγίτης Χαράλαμπος Αθανασίου, κατά την ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης σήμερα Σάββατο, καθώς, όπως είπε, δεν έχει αναθεωρήσει το νόμο περί ευθύνης υπουργών, με αποτέλεσμα η κοινωνία να θεωρεί υπεύθυνη τη δικαιοσύνη για την παραγραφή αδικημάτων υπουργών.

Γνωρίζει ο λαός ότι δεν αποφασίζουν αόριστα τα δικαστήρια την παραγραφή, αλλά ο νόμος; Οι δικαστές έφτιαξαν το νόμο περί ευθύνης υπουργών; Ποιός φταίει...
 που παραγράφονται τα αδικήματα των υπουργών πριν καλά - καλά αποκαλυφθούν;", είπε ο Χ. Αθανασίου, ενώ αναφέρθηκε και "σε προσπάθεια επηρεασμού των δικαστών, από πολιτικούς".

Στη γενική συνέλευση μίλησε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χ. Καστανίδης. Απαντώντας στον Χ. Αθανασίου, είπε ότι όπως μπορούν να διατυπώνουν την κρίση τους για την πολιτική και τους πολιτικούς οι λειτουργοί της δικαιοσύνης, μπορεί να γίνει και το αντίστροφο. "Είμαι βέβαιος", είπε, "ότι πρώτα απ’ όλα αυτό το δέχονται οι ίδιοι οι δικαστικοί λειτουργοί. Πιστεύω πάντοτε ότι η αυτοκριτική για όλους μας είναι μια καθαρτήρια διαδικασία. Δεν έχει σημασία να προσδιορίσει κανείς επιμέρους ευθύνες".
Ο Χ. Καστανίδης δήλωσε "πρόθυμος διαχρονικά, για λογαριασμό του πολιτικού συστήματος" ν’ αναλάβει τις ευθύνες για "όσα οφείλαμε να κάνουμε και δεν κάναμε στον τομέα της δικαιοσύνης και της ενίσχυσης των δικαστικών λειτουργών". Ο υπουργός εστίασε στους τρεις παράγοντες που πρέπει να ενισχυθούν ώστε να επιτευχθεί η ταχεία και ορθή απονομή της δικαιοσύνης. Το ευνοϊκό δικονομικό πλαίσιο, το επαρκές ανθρώπινο δυναμικό και τις υποδομές.
Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου , Γ. Καλαμίδας, αναφέρθηκε στην καθυστέρηση απονομής της δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ότι η εκδίκαση των ποινικών υποθέσεων γίνεται σε χρόνο που αγγίζει την παραγραφή των αδικημάτων, ενώ βασικό αίτιο της καθυστέρησης αποτελεί και ο μεγάλος αριθμός των κενών θέσεων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών. Σήμερα τα οργανικά κενά ανέρχονται στα 109 και άλλα τόσα κενά υπάρχουν λόγω αδειών κυήσεως, τοκετού και ανατροφής τέκνων, ενώ χαρακτηρίσε "τραγική" την κατάσταση στους Ειρηνοδίκες καθώς τα κενά ανέρχονται στα 105.

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες , ανέφερε ότι η κορύφωση της οικονομικής κρίσης το τελευταίο διάστημα, που έχει ως συνέπεια την οικονομική δυσπραγία, την κοινωνική αναστάτωση και τη λαϊκή δυσαρέσκεια, επέφερε πιέσεις προς τη δικαιοσύνη. Η αδυναμία των πολιτών και των επιχειρήσεων να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους δημιουργεί έριδες και οικονομικές διαφορές, με αποτέλεσμα, παρά τη μείωση των συναλλαγών, να αυξάνεται ο αριθμός των αγωγών και των μηνύσεων.
Κατά το κλείσιμο των εργασιών της γενικής συνέλευσης της ΕΔΕ, εκδόθηκε ομόφωνα ψήφισμα.
Στις εργασίες της γενικής συνέλευσης παραβρέθηκαν, εκτός από τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ν. Σιφουνάκης, οι βουλευτές της Ν.Δ. Ν. Δένδιας, Πρ. Παυλόπουλος και Αν. Νεράτζης, του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής, του ΛΑΟΣ Αθ. Πλεύρης, του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη και από τη Δημοκρατική Αριστερά παρευρέθη ο Ν. Τσούκαλης. Οι εκπρόσωποι των κομμμάτων απηύθυναν χαιρετισμό.

(Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου