Σελίδες

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ

Πηγή: TVXS

Καταβολή αποζημιώσεων σε 16 κρατούμενους του Γκουαντάναμο από τη βρετανική κυβέρνηση

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα καταβάλλει αποζημιώσεις σε 16 πρώην κρατούμενους του Γκουαντάναμο οι οποίοι έχουν κατηγορήσει το Λονδίνο ότι γνώριζε ή αποδεχόταν την σκληρή μεταχείριση τους στην αμερικανική βάση.
«Η κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία μέσω διαπραγματεύσεων. Δεν υπήρξε καμία παραδοχή ενοχής, από την βρετανική κυβέρνηση, στην υπόθεση αυτή και κανένας
από τους προσφεύγοντες δεν έχει αποσύρει τις κατηγορίες του» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, Κεν Κλαρκ, απευθυνόμενος στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Ο υπουργός αρνήθηκε να δώσει διευκρινίσεις για το ύψος των αποζημιώσεων ή να αποκαλύψει λεπτομέρειες για τις συμφωνίες καθώς, όπως τόνισε αυτές είναι δεσμευτικές.
Η ταυτότητα των 16 πρώην κρατούμενων δεν αποκαλύφθηκε, αλλά σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, οι περισσότεροι είναι κάτοικοι ή πολίτες της Βρετανίας. Μεταξύ αυτών είναι και ο Αιθίοπας Μπινιάμ Μοχάμεντ που κρατήθηκε στο Γκουαντάναμο για περισσότερα από τέσσερα χρόνια πριν μεταφερθεί τον Φεβρουάριο του 2009 στη Βρετανία, όπου έχει την ιδιότητα του μόνιμου κατοίκου.
Η συμφωνία που ανακοινώθηκε επιτεύχθηκε μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων μεταξύ των δικηγόρων που εκπροσωπούν πρώην κρατούμενους και την κυβέρνηση και μετά από μια μακρόχρονη νομική μάχη, καθώς μερικοί πρώην κρατούμενοι κατέθεσαν αγωγή εναντίον της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου