Σελίδες

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ.


Γράφει ο Μιχάλης Αβατάγγελος

Η Ελληνική γλώσσα, για όσους βέβαια την αντιλαμβάνονται, είναι ένα θαυμάσιο εργαλείο στα χέρια εκείνων που αναζητούν την πραγματικότητα. Την πραγματικότητα, που ειδικά στον πολιτικό λόγο, έχει την συνήθεια να «εξαφανίζεται» πίσω από τις λέξεις. Είναι γνωστό ότι με τα Ελληνικά μπορείς να περιγράψεις τα ίδια πράγματα και τις ίδιες καταστάσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και πολλές διαφορετικές λέξεις. Όμως το είδος των λέξεων και η σειρά που τις χρησιμοποιεί κάποιος όταν συντάσσει μια πρόταση, μπορεί να αποκαλύψουν αυτό που επιμελώς προσπαθεί να κρύψει. Μια πρόταση, λόγου χάρη,  με καλλωπισμένες λέξεις που είναι εμφανές ότι στην θέση τους θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κάποιες άλλες γίνεται αυτομάτως ύποπτη.
Αν προσέξετε τους πολιτικούς λόγους θα δείτε ότι σε εκείνο που δίνεται περισσότερη βαρύτητα είναι τα πράγματα να μην λέγονται με το όνομά τους αλλά να περιγράφονται ώστε να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασάφεια και να μπορούν να ερμηνευτούν με διαφορετικούς τρόπους.
Ο περισσότερος κόσμος βέβαια, νομίζει ότι οι πολιτικοί γράφουν μόνοι τους, τους λόγους και τις ομιλίες τους και αντιλαμβάνονται σαν αυθόρμητες, τις εκφράσεις που ειδικοί στην επικοινωνία μπορεί να έχουν μελετήσει επί μέρες ολόκληρες.
Λόγω του ότι λίγοι είναι εκείνοι που μπορούν να παρακολουθήσουν το νόημα μιας πολιτικής ομιλίας – και συνήθως γίνονται έξαλλοι από τις ασάφειες - οι πολιτικοί φροντίζουν να παρεμβάλουν ανάμεσα  στις παραγράφους, συνθήματα, που εντυπώνονται στο μυαλό του ακροατή και αποπροσανατολίζουν από το κυρίως κείμενο.
Δυστυχώς,  οι περισσότεροι Έλληνες δεν μιλούν καλά Ελληνικά και μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχουν περιορίσει το λεξιλόγιο τους στις απολύτως απαραίτητες, προς συνεννόηση, λέξεις και εκφράσεις, με αποτέλεσμα να είναι ευκολότερα θύματα για τους λαοπλάνους. Είναι πολλοί δε, που εντυπωσιάζονται, ακριβώς από το ακατανόητο, θεωρώντας ότι αυτός που μιλάει λέει κάτι σημαντικό, το οποίο, εκείνοι δεν μπορούν να αντιληφθούν.
Οι ελλείψεις που παρουσιάζουμε στην χρήση της γλώσσας, οδηγούν και σε ένα άλλο καταπληκτικό φαινόμενο που στην εποχή μας παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Μας δημιουργούν την αίσθηση ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε με υπονοούμενα και ενώ οι απόψεις μας είναι εκ διαμέτρου αντίθετες κλείνουμε ο ένας στον άλλο το μάτι με συγκατάβαση ξεπερνώντας τα όρια του ξεκαρδιστικού.
Όσοι πολέμησαν και πολεμούν την Ελληνική γλώσσα αυτό το σκοπό είχαν και έχουν,
τη μείωση της αντίληψης μας, και σε ένα μεγάλο ποσοστό της Ελληνικής κοινωνίας, τα έχουν καταφέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου