Σελίδες

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

ΜΠΑΜΠΑ ΜΗΝ ΤΡΕΧΕΙΣ. Α, ΝΑΙ ΚΑΙ ΜΗΝ ΚΟΡΝΑΡΕΙΣ.


Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που η απόκτηση άδειας οδήγησης δεν απαιτεί πλήρη γνώση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας;

Για να είναι εύκολες οι εξετάσεις και να μπορεί να πληρώσει ο κάθε ανεπίδεκτος ένα δίπλωμα, να γίνει θύμα του κράτους, των ασφαλιστικών εταιριών, των τραπεζών, των εταιριών πετρελαιοειδών, των αυτοκινητοβιομηχανιών, θύτης των ανύποπτων πεζών και να του παραχωρηθεί το «δικαίωμα» να κορνάρει.

Έτσι ενώ ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) είναι πλήρης και προβλέπει τα πάντα, ελάχιστοι Έλληνες γνωρίζουν το περιεχόμενό του.

Όταν αγνοείς τους νόμους λοιπόν, αγνοείς ασφαλώς και την χρησιμότητά τους και στο μυαλό σου κυριαρχεί η άποψη ότι τα πάντα γύρω σου, αυτορυθμίζονται.

Βεβαίως πρόκειται για αφέλεια και σαν αφελής πιο συχνά «πατάς» κόρνα παρά φρένο.

Αν είχες διαβάσει τον Κ.Ο.Κ. όμως θα ήξερες ότι η ροή της κυκλοφορίας είναι ελεγχόμενη και ρυθμίζεται από τους συγκοινωνιολόγους της αναδόχου εταιρίας, στην προκειμένη περίπτωση, της SIEMENS.

Ένα αυτοκίνητο που θέλει να πάει από τον Πειραιά στην Αθήνα, για παράδειγμα, πρέπει να κινείται με 35 χιλιόμετρα την ώρα (ναι τόσο λίγο) αν θέλει να μην συναντήσει κόκκινο φανάρι.

Ο οδηγός που θα ξεπεράσει την ταχύτητα των 35 χιλιομέτρων, ακόμα και αν δεν υπάρχει κανένα άλλο αυτοκίνητο στο δρόμο, πολύ απλά θα περιμένει εκνευρισμένος μπροστά σε κάποιο κόκκινο φανάρι. Εκνευρισμένος από… άγνοια.

Πουθενά δεν έχει διαβάσει για τη ροή της κυκλοφορίας ώστε να καταλάβει ότι δεν έχει σημασία αν είσαι πρώτος η τελευταίος στο φανάρι, διότι μετά από αυτό το φανάρι υπάρχει ένα άλλο φανάρι και μετά από το προηγούμενο, ένα επόμενο.

Εκεί που θέλεις να πας, θα πας σε μισή ώρα, είτε πηγαίνεις με 35 χιλιόμετρα, είτε με 200 χιλιόμετρα ανάμεσα στα φανάρια.

Ο κώδικας αναφέρει ότι η άσκοπη χρήση ηχητικών οργάνων απαγορεύεται, αλλά ο έχων άγνοια της πραγματικότητας, δεν την θεωρεί άσκοπη.

Κορνάρει στον μπροστινό του για να προλάβει να στρίψει και αυτός στο φανάρι, και να πάει να σταθεί ξανά πίσω του στο επόμενο φανάρι.

Η ημιμάθεια των Ελλήνων, έχει πολλές εφαρμογές, τους οδηγεί να «γίνουν», γιατροί, δικηγόροι, οικονομολόγοι, πολιτικοί και ρεζίλι, αλλά συνήθως, στην παρέα τους.

Η ημιμάθεια στο δρόμο τους κάνει ρεζίλι δημοσίως.

Αυτός που κορνάρει, στην πραγματικότητα φωνάζει ότι είναι χαζός.

Ας αντικαταστήσουμε λοιπόν στο μυαλό μας εκείνο παλιό, Μπαμπά μην Τρέχεις, με το καινούργιο, Μπαμπά Μην Γίνεσαι Ρεζίλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου