Σελίδες

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

ΑΝ Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΡΟΔΕΣ.


Του Μιχάλη Αβατάγγελου.



Αν η γιαγιά μου είχε ρόδες θα ήτανε καρότσι… και τότε θα μπορούσε και κάποιος από όλους αυτούς τους παραθυράτους αναλυτές της πολιτικής επιστήμης να μιλήσει ελληνικά. Θα μπορούσε να πει σε όλους αυτούς τους πρωθυπουργούς, υπουργούς και υφυπουργούς, στους νταλαβεριτζήδες, νταβατζήδες και αεριτζήδες, τους κερατάδες και τους μασκαράδες τελικά, μερικές κουβέντες να τις καταλάβουν.  
Θα μπορούσε αντί να σαλιαρίζει ...

καθωσπρεπισμούς, ορθότητες και διακριτικές επιπλήξεις, να χτυπήσει το χέρι του στο τραπέζι και να πει:
«Άκου ρε μόρτη. Θα πας φυλακή. Και θα πας φυλακή γιατί είσαι κόπανος. Γιατί πίστεψες τη μάνα σου που σου είπε ότι μπορείς να τα ισοπεδώσεις όλα και να μην τρέξει κάστανο. Θα πας φυλακή γιατί είσαι βλάκας.
Όχι απατεώνας, βλάκας. Γιατί ο απατεώνας έχει υπόσταση, ξέρει τι του γίνεται, μαθαίνει πρώτα να κρύβει και μετά να κλέβει. Γιατί ο απατεώνας, αυτός που μπορεί δικαίως να φέρει τον τίτλο, είναι αυτός που δεν τον πιάσανε. Όλοι εσείς οι άλλοι είσαστε καραγκιοζάκια  που κάνατε χαρά ότι κρατάτε τον Πάπα απ’ τ’ αρχίδια και ξαφνικά άρχισε να βρέχει βουρδουλιές.
Τώρα μπορείς να πεις ότι μαλακία θέλεις για να περάσει η ώρα σου αλλά να ξέρεις ότι θα πας για ξύρισμα.
Γιατί αυτοί που σου είπανε ότι θα σε σιγοντάρουνε στα δύσκολα σε πιάσανε κότσο, όπως σε έπιαναν από μικρό οι συμμαθητές σου. Τίποτα δεν άλλαξε. Εσύ νόμιζες ότι μπορούσανε πούστηδες και παλικάρια να γενούν μαλλιά κουβάρια.
Πες το τραγούδι σου τώρα, ρίξε και τις υποκλίσεις αλλά ετοιμάσου να προβάρεις βραχιόλια. Γιατί όταν σου λέγανε ότι έτσι που πας θα γίνεις Καγκελάριος εσύ δεν καταλάβαινες ότι δεν εννοούσαν… στην Γερμανία.
Αλλά αφού την είχες από μικρός αυτή τη ρημάδα την κλειστοφοβία, γιατί δεν καθόσουνα καλά; Καθρέφτη δεν είχες να κόψεις φάτσα και να βγάλεις συμπέρασμα;
Τον Κολοκοτρώνη δεν τον είχες κοζάρει στα ντουβάρια του σχολείου; Πως σου φάνηκε; Ψιλομαλάκας που του πετάς στρακαστρούκα και σταματάει να τρέχει στην Κόρινθο; Τι κατάλαβες απ’ αυτόν, ότι τις ελεύθερες ώρες του έπαιζε τένις;
Άντε τράβα τα καλώδια και τις επιστροφές, πάρε τα κατουρημένα σου και καλή σταδιοδρομία. Και μην φοβάσαι, δεν πρόκειται να σε πειράξει κανένας στην φυλακή, κανένας δεν μπορεί να γαμάει και να γελάει ταυτόχρονα».



Όλα αυτά αν η γιαγιά μου είχε ρόδες… αλλά δεν έχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου