Σελίδες

Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΙΕΡΗ ΑΓΕΛΑΔΑ.



Του Μιχάλη Αβατάγγελου

Άκρως ακατανόητη αλλά καθαρά Ελληνική νοοτροπία. Ο πρωθυπουργός - όποιος κι αν είναι - να θεωρείται η ιερή αγελάδα που κανείς δεν μπορεί να την κατηγορήσει για τίποτα.
Οι Έλληνες φτάνουν στα όρια του παροξυσμού όταν τους πεις ότι ο πρωθυπουργός τους, μπορεί να είναι ακατάλληλος ακόμα κι αν αυτό αποδεικνύεται κραυγαλέα εκ των πραγμάτων.
Οι δικαιολογίες...
βρίσκονται στο μικρό τους τσεπάκι. «Αποκλείεται να ξέρει, δεν μπορεί να άκουσε, είναι σίγουρο ότι δεν τον ενημέρωσαν…».
Ακατανόητη αντίδραση αφού είναι δεδομένο ότι εκείνοι δεν ξέρουν, εκείνοι δεν άκουσαν, αυτός είναι που δεν τους ενημέρωσε.
Θα θυμάστε τον Κωστάκη που έγινε ξαφνικά Κώστας και έπεφταν να σου βγάλουν τα μάτια όταν έλεγες ότι δεν θέλει να βλέπει το Μέγαρο Μαξίμου ούτε ζωγραφιστό.
Με τον ίδιο παράξενο τρόπο ο Γιωργάκης, έγινε Γιώργος μέσα σε μια νύχτα και πέρασε επικεφαλής στο απυρόβλητο.
Ακόμα και τώρα που τα πράγματα είναι πιο καθαρά και από το γάργαρο νερό, απολαμβάνει μια παράξενη ασυλία όχι μόνο από τους φίλους αλλά και από τους εχθρούς του.
Εκτός από ελάχιστους – ένας από αυτούς είναι ο Θεοδωράκης – όλοι οι άλλοι κάνουν
ότι το «πάπλωμα» για το οποίο μαλώνουν είναι το μνημόνιο.
Τον κατηγορούν ότι δεν χειρίστηκε σωστά το συγκεκριμένο θέμα, ότι θα μπορούσε να μην έχει χάσει τόσο πολύτιμο χρόνο, ότι θα μπορούσε να κάνει αποκρατικοποιήσεις, αναδιαρθρώσεις, επαναδιαπραγματεύσεις και άλλα κουρουφέξαλα, λες και αν ήταν αυτοί στη θέση του θα μπορούσαν να το διαχειριστούν.
Μα το μνημόνιο είναι το τετελεσμένο αποτέλεσμα των πράξεων που έγιναν πριν απ’ αυτό.
Κανείς από αυτούς δεν θυμάται ποιος προκάλεσε το μνημόνιο; Ποιος έκλεισε το δρόμο της Ελλάδας προς τις διεθνείς αγορές δανεισμού; Ποιος αποκάλυψε αυτό που οι διεθνείς κερδοσκόποι χρησιμοποιούν κατασκόπους για να το μάθουν;
Ποιος πυροβόλησε την Ελλάδα στο κεφάλι και μετά κάλεσε το ασθενοφόρο για να της σώσει τη ζωή;
Έντρομοι μπροστά στο ενδεχόμενο να καταρρεύσει ο μύθος του αδιάφθορου πρωθυπουργού και να συμπαρασύρει την παράγκα της εξουσίας που έχουν στήσει, του δίνουν εντέχνως, άφεση αμαρτιών.
Βουτηγμένοι στην ιδιοτέλεια και στην υποκρισία του ζητάνε σήμερα να διαχειριστεί το μνημόνιο. Μπορεί;
Μπορεί κάποιος που η τράπεζα δεν δέχεται την επιταγή του, να βάλει όρους στον τοκογλύφο που δέχεται να του την «σπάσει»;
Γιατί ζητάει συναίνεση; Γιατί ξέρει ότι το έγκλημα έχει ολοκληρωθεί. Κανείς δεν μπορεί να συνεφέρει με τεχνητές αναπνοές κάποιον που έχει πυροβοληθεί στο κεφάλι. Το είδαν όλοι το πιστόλι που ήθελε να ακουμπήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εκείνο που κάνουν ότι δεν είδαν είναι πως η κάνη του κάπνιζε ακόμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου